Klumme: Er du født her, eller hva’?

Ugens klummerist er reklamemanden Jørn Duus Hansen. Lokal eller…: Man er helsingoraner, hvis ens oldefar, bedstefar og far også arbejde på …


Ugens klummerist er reklamemanden Jørn Duus Hansen.
Ugens klummerist er reklamemanden Jørn Duus Hansen.

Lokal eller…: Man er helsingoraner, hvis ens oldefar, bedstefar og far også arbejde på Værftet, hvis man har svømmet i lort på den gamle badeanstalt i Nordhavnen, kendt Georg Poulsen personligt, spillet håndbold i HIF, været i slagsmål (eller blevet gift) med en svensker, vundet i skomar’ på Hold An, kørt i bil i Stengade, gået på Lundegade Skole – eller måske bare er født her, og det helst på Antoniehus.

Eller hva’?
Jeg kom til at tænke på det med hjemstavnsfølelsen, fordi der flytter så mange fremmede til kommunen i de her år.

De fleste kommer sydfra, men enkelte vandrer også ind fra de vestlige egne, jyder, fynboere og andre mærkeligt talende personager. Ofte kan man ikke engang se på dem, hvor de kommer fra.

Kan så ejendommelige folk blive helsingoranere?

Ja, mærkeligt nok.

Værftets grundlægger Mads Holm var fra Mors, medens Carl Wiibroe var ærkekøbenhavner. Byens legendariske borgmester, Kong Peder, lod sig føde i Århus og kom først til byen som 18-årig. Vores nuværende af slagsen, Benedikte Kiær, er heller ikke lokal, men fra Gentofte, og hendes forgænger, Per Tærsbøl, kommer fra udkantssjælland, hvilket måske forklarer trangen til træsko.

Men de mest festlige, folkelige og fornøjelige kändisser er selvfølgeligt født i byen – jeg tænker bl.a. på Ove Verner Hansen, Georg Poulsen og Simon Spies.

Tilflyttere
Jeg har en bekendt og god kollega, der er flyttet til kommunen for under et år siden, men allerede længe har været fuldt integreret.

Han og konen er nemlig i besiddelse af den for god integration vigtige egenskab, der kaldes nysgerrighed. De dukker op ved alverdens arrangementer og hans lokale netværk, (sommansir anno 2016) vokser dagligt.

”Jeg flytter ikke nogensinde herfra”, siger han, ”for sikken en modtagelse jeg har fået”. Det er hans egen skyld, vil jeg sige.

Og sådan er det jo. Vi helsingoranere er ikke fremmedfjendske, ikke engang overfor mennesker fra Dronningmølle eller Hillerød. Vi modtager folk med åbne arme, taler henført om vores dejlige by og fremhæver især dens charmerende indbyggere. Vi er en tolerant by, vil jeg påstå, fordi vi i århundreder har kunnet opleve særprægede mennesker fra de mest mærkelige byer og lande i verden. At vi samtidig har været dygtige til at tjene penge på de samme udefra kommende personer, svenskere eller ej, er en anden sag. Men det hjælper selvfølgelig på tolerancen, hvis der levebrød i det.

Men…
Men i de senere år er der sket noget nyt. En god del af de nye familier, der har bosat sig langs kysten, tror at Snekkersten, Espergærde og Ålsgårde er forstæder til København. De færdes eventuelt i Espergærde Centret, men allerhelst i hovedstaden, hvortil de kører hver eneste morgen. Helsingør by kommer slet ikke ind på nethinden. De skal ikke integreres og oplever sig bestemt ikke som de provinsboere, de rent faktisk er blevet.

Der må gøres noget. Ellers ender det med, at kun folk i postnummer 3000 føler sig som helsingoranere. Helsingør vil i værste fald ende som en soveby eller værre endnu – forstad til København. Lad det ikke ske. Byen må oppe sig. De flere og flere tilflyttere skal integreres bedre, så de hurtigere bliver rigtige helsingoranere.

Hvilket er en følelse, der intet har at gøre med, hvor man er født.

Lokalavisen Nordsjælland

Udgives online hver tirsdag

Over 30.000 ugentlige læsere

Søg og find gamle artikler

læs avisen

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland