En hyldest, en hilsen og en bøn: Frivilligt arbejde gør virkelig en forskel

Ugens klummeskriver er Anette Lauritsen fra Stubben, herberget på Stubbedamsvej i Helsingør. STØTTE: Frivilligt arbejde gør en forskel – men …


Ugens klummeskriver er Anette Lauritsen fra Stubben, herberget på Stubbedamsvej i Helsingør.
Ugens klummeskriver er Anette Lauritsen fra Stubben, herberget på Stubbedamsvej i Helsingør.

STØTTE: Frivilligt arbejde gør en forskel – men er vi villige til at gøre den forskel og i hvilke sammenhænge?

Jeg har lyst til at bringe min hilsen til alle frivillige, som dagligt yder en fantastisk indsats for mange socialt udsatte for på den måde at tænde lys og give håb.

Vi lever i en globaliseret verden, hvor krig og ufred og, hvad deraf følger af nød og fattigdom, kan ødelægge selv det bedste håb og gode humør. Vi oplever i år et utal af landsindsamlinger til fordel for denne store globaliserede verdens ulykker og ufred.

Mit håb med denne hyldest og hilsen er mig selv nærmest, som man siger. For er der mon stadig flere frivillige, som er villige til at yde en frivillig indsats, når vi i Kirkens Korshær for første gang skal lave landsindsamling for fattige i Danmark.

Baggrund for indsamling
At vi kan identificere os med cancer og andre livstruende sygdomme, er ikke svært og slet ikke at være indsamler. For cancer rammer os alle. Men hvordan er det med at identificere sig med tanken om, at der også findes nød og elendighed og fattige i Danmark? Det rammer ikke mig og slet ikke i et velfærdssamfund som det danske, vil nogen påstå!

Vi ved at frivilligt arbejde er sundt og højner livskvaliteten. Når vi ser andre blive glade for vores indsats og tillid. Sundt at gøre noget godt for andre end sig selv og sin familie. Og hvem vil ikke gerne være sund eller gøre noget godt for andre. At have det godt med sig selv og sine omgivelser.

Ja, vi har alle en eller anden bevæggrund for at arbejde frivilligt. Ikke nødvendigvis gennem en organisation. Men som det menneske du nu er og med dem, du er sammen med i det daglige.

Et stærkt fællesskab
Som leder af Kirkens Korshær i Helsingør oplever jeg, hvordan sundheden trives blandt og hos de frivillige i vores fællesskab.

Den enkelte frivillige vokser med opgaven, når han eller hun i Varmestuen eller genbrugsbutikken møder et andet menneske, der gerne vil tage imod din hjælp eller lytter til det, det andet menneske har at sige eller fortælle. Du giver noget af dig selv – men modtager om ikke mere, så ligeså meget ved at være med et andet menneske. Og det er vigtigt for alle mennesker, at vide at der er brug for mig.

135 frivillige i Helsingør
Kirkens Korshær har på landsplan 8000 frivillige. De 135 arbejder i Helsingør. Jeg er derfor temmelig erfaren på området med frivillige i socialt arbejde. Et område som kræver, at du kan sætte dig selv og din situation en smule på standby for at være for det andet menneske.

Meget socialt og kulturelt arbejde i Danmark ville i dag ikke kunne lade sig gøre, hvis ikke vi havde det frivillige engagement, vil nogen hævde. Hvor du bevæger dig i samfundet møder du frivillige. På hospitalerne, i institutionerne, på gaderne blandt unge, i idrætsorganisationer og mange andre steder, hvor der er brug for en ekstra hånd til det praktiske eller det mere medmenneskelige.

Vi ved at ca. halvdelen af Danmarks befolkning laver en eller anden form for frivilligt arbejde. Men kun 19 pct. der laver socialt frivilligt arbejde. Og at det er især dem over 60 år og flest kvinder med en længerevarende uddannelse.

Vi ved også, hvor vigtigt det er, at der er nogen der kommer og ”sætter dig i gang”, motiverer og opmuntrer. Sætter mål med dig og lærer dig, hvor vigtigt det er at overholde, hvad du aftaler med dig selv eller andre. Vi ved at det giver kompetencer som kan bruges i forhold til uddannelse eller job. I det hele taget sunde værdier, som er vigtige i samspillet med andre mennesker uanset religion, race og kultur.

Er vi motiverede
Nu er mit spørgsmål så, hvor sunde og motiverede vi mennesker er, når det gælder Kirkens Korshærs første landsindsamling danmarkmodfattigdom.dk søndag den 27. november 2016.

Mit fromme ønske og naive tro er, at selvfølgelig vil unge og gamle komme af gårde og melde sig som frivillig indsamler og endnu engang bevise, at frivilligt arbejde er godt og sundt. At bruge et par timer den 1. søndag i advent med mange andre frivillige, ja, det er sagen.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland