Helsingør Kommunes talentudvikling er i en rivende udvikling

Ugens klummeskriver er Finn Moseholm, der er formand for FC Helsingør. Foto: Claus Birch BOLDØJE m.m.: Helsingør Kommune blev den 1. januar …


Ugens klummeskriver er Finn Moseholm, der er formand for FC Helsingør. Foto: Claus Birch
Ugens klummeskriver er Finn Moseholm, der er formand for FC Helsingør. Foto: Claus Birch

BOLDØJE m.m.: Helsingør Kommune blev den 1. januar 2014 ny elitekommune i TEAM Danmark regi. Det forpligtede Helsingør Kommune til at implementere Danmarks Idrætsforbunds & Team Danmarks værdisæt for talentudvikling i dansk idræt. De fem satsningsidrætter tennis, håndbold, atletik, svømning og fodbold har nu i tre år i samarbejde med Helsingør kommune arbejdet målrettet med talentudviklingen. I samarbejde med Idrætslinjen, Helsingør Elite Akademi har klubberne skabt sammenhængende talentudviklingsstrategier, som vi nu kan begynde at måle resultater på. At arbejde målrettet med værdisættet har været en øjenåbner for, hvad der skal til for at være med på eliteniveau.

Blandt de 20 bedste talentudviklingsmiljøer
I FC Helsingørs strategiplan 2014-2017 er det en målsætning, at FC Helsingør skal være blandt de 20 bedste talentudviklingsmiljøer i Danmark.

Vi er meget bevidste om, at hvis vi ikke har et elitemiljø, kan vi ikke fastholde og tiltrække kapaciteter til fremtidens divisionshold. Hvis vi vil være blandt det bedste, så er det et langt sejt træk og kræver hårdt arbejde, dedikation og vilje til at skabe resultater. Derfor har vi nu i FC Helsingør udviklet talenttræning/specifiktræning for breddeklubbernes talenter. Vi har også udviklet FC Helsingørs klubkonsulenter, som kan være med til at give den bedste rådgivning og vejledning til at styrke trænere i klubberne. Endelig har vi udviklet FC Helsingørs Elitecamp, som lige har været afviklet for 38 dedikerede fodboldspillere i efterårsferien.

Med de nye tiltag har vi i FC Helsingør fået skabt et fundament for kommunens unge fodboldtalenter, så vi kan fastholde dem i lokalområdet, så de ikke længere behøver at trække mod FC Nordsjælland, Lyngby eller København.

Sportsdrømme
Helsingør Kommune har med indførelsen af idrætslinjen på folkeskoleniveau og elitelinjen på gymnasieniveau skabt mulighed for, at de unge, der ønsker at udleve og udvikle deres sportsdrømme har en mulighed for at kombinere uddannelse og sport.

Med FC Helsingørs talentudviklingsprogram har vi skabt en mulighed for at unge fodboldspillere, kan kombinere deres uddannelse med udviklingen af deres sport og det giver dem optimale muligheder for at gå hele vejen fra folkeskolen gennem gymnasiet til seniorniveau på divisionsholdet, landsholdet og Europa?

Hav hjertet med
Det er utrolig vigtigt, at der er en balance mellem det uddannelsessystemet kan tilbyde og det sporten kan tilbyde. Vi må huske på, at det er vigtigt at de unge har hjertet med, og de er bevidste om, at det ikke kun handler om sporten og tænke mig, mig selv og jeg, men at de får øjnene op for fælleskabet og vigtigheden af at tage en god uddannelse.

FC Helsingør har udviklet et fantastisk samarbejde med Helsingør Kommunes Idrætslinje og Helsingør Elite Akademi, hvor FC Helsingør blandt andet stiller med trænere til morgentræning. Nu kan vi sammen i langt højere grad pleje talenterne og udfordre dem og stille høje krav, så de kan blive morgendagens fodboldstjerner. Det samarbejde er efter min opfattelse en vigtig investering i bestræbelserne på et koordineret forløb op gennem årgangen og dermed indfri de unges potentiale.

Opbakning og motivation
I FC Helsingør gør vi meget ud af fællesskabet. Det er en fejl at tro, at talentet nok skal klare sig selv. Talenter har også brug for opbakning og motivation. Talenter har måske i højere grad end andre jævnaldrende brug for opbakning og motivation. I teenageårene kommer de store udfordringer, hvor presset på de unge er stort, når de indimellem skal sige fra til fester.

Man bliver hurtig betragtet som lidt nørdet, hvis man siger fra til en fest, fordi man skal dyrke sin eliteidræt. Det er derfor ekstra nødvendigt, at forældre, uddannelsessystemet og idrætsklubberne medvirker til at skabe/støtte den balance. Selvfølgelig skal man kunne socialisere sig med kammeraterne, men at det også er i orden at sige fra og bruge sine gode ungdomsår på at forbedre sig bedst muligt og dermed skabe respekt for dygtigheden.

Double Pass
Til at understøtte talentudviklingsarbejdet har vi i FC Helsingør investeret i Double Pass, der er en national satsning på talentudviklingen. Double Pass er et talentudviklingsprojekt udviklet i Belgien, som har haft kæmpe succes med projektet.

Siden hen har Tyskland købt det og flere andre europæiske lande og nu også Danmark/Divisionsforeningen til udbredelse til de danske klubber, der vil være med. Foreløbig har vi i FC Helsingør investeret i en to årig periode fra 1. juli 2016 til 30. juni 2018. Et superspændende projekt som helt sikkert vil løfte spillere, trænere og klubben op på et meget højt niveau.

Den opbakning vi møder i klubberne i kommunen er en kæmpe hjælp. Klubberne har i stor stil taget i mod tilbuddet om at benytte sig af talent- og specifiktræningen. Det har stor betydning, at der er den opbakning fra breddeklubberne i kommunen til eliteprojektet. Med omkring 3000 fodboldspillere i kommune er der et godt potentiale for talentudviklingen.

Vi håber derfor, at Helsingør kommune i 2017 fortsætter som elitekommune, når aftalen skal genforhandles. Det har samlet set givet os et kæmpe løft på idrætsområdet, og det kan medvirke til at gøre Helsingør kommune til en attraktiv bosætningskommune i tråd med kommunens 2020 plan.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland