Handicapmærkning i Helsingør sejler – men forbedring på vej

Det er noget af en jungle, når kørestolsbrugere skal finde ud af, hvor der er handicapvenlige toiletter i Helsingør. Restauranternes mærknin …

For Helsingørs kørestolsbrugere, som Peter Sung Hoon Jensen(tv) og Kurt Davidoff er det lidt af en udfordring at finde ud af, hvor de kan komme på toilettet. (Foto: Lars Johannessen)


Det er noget af en jungle, når kørestolsbrugere skal finde ud af, hvor der er handicapvenlige toiletter i Helsingør. Restauranternes mærkning af handicaptoiletter sejler. Nu vil Handicaprådet undersøge, om en ny officiel mærkning kan indføres.

Handicapadgang: Onsdag den 28. september tog en lille gruppe fra den lokale afdeling af foreningen Danske Handicaporganisationer på bytur i Helsingør.

Formålet var at tjekke om kørestolsbrugere kan komme på toilet i byen og særligt, om skiltningen passer, så man også ved, hvor man som kørestolsbruger skal bevæge sig hen, nød tissetrangen melder sig.

En række steder i Helsingør er kort sagt uegnede til kørestolsbrugere, fordi flere trappetrin skal forceres, for at komme ind.

Men blandt de steder, hvor man rent faktisk kan komme ind med kørestol, er det også noget af en udfordring at finde ud af, om toiletforholdene er handicap-egnede.

Rod med mærkerne
Danske Handicaporganisationers testtur viste, at nogle caféer og restauranter har sat skilte op med en kørestol på, hvor det så alligevel viser sig, at toilettet ikke er ordentligt indrettet til handicappede, mens andre har udmærkede handicaptoiletter uden at skilte med det.

Café Vivaldi og Rib House i Stengade er to af de steder, der skilter med at være handicapvenlige. Men begge steder mangler der håndgreb ved toilettet, hvilket i praksis gør det umuligt for en del kørestolsbrugere at bruge toilettet.

– Det er meget modbydeligt, når man går ind og virkelig skal, og så ikke kan komme op på toilettet. Når der er et skilt med en kørestol, føler man sig narret. Det er meget frustrerende, siger Kurt Davidoff, der sidder i kørestol.

Vil rette op
Hos både Café Vivaldi og Rib House lyder meldingen, at man vil rette op på forholdene og gøre toiletterne 100 procent handicapvenlige.

– Vi har aldrig haft efterspørgsel på disse handicapvenlige greb. Men vi har selvfølgelig tænkt os at installere dem hurtigst muligt, da alle skal være velkomne. Så inden for en overskuelig fremtid er der rettet op på dette problem, forsikrer Peter Stelzig, driftschef hos Café Vivaldi.

På testturen fandt Danske Handicaporganisationer også det stik modsatte problem. Restauranten Asia House på Axeltorv har et udmærket handicaptoilet, men ingen skiltning, der kan hjælpe kørestolsbrugere på rette vej.

– Toilettet på Asia House var virkelig en positiv overraskelse. Men det var helt tilfældigt, vi kom derhen. Og jeg opfordrede dem straks til at få sat et skilt op, fortæller Lisbet Kragh, formand for lokalafdelingen af Danske Handicaporganisationer.

Handicapråd tager sagen op

Den forvirrende skiltning, der gør jagten på et velegnet toilet til lidt af en udfordring for kørestolsbrugere, er også kommet Helsingør Kommunes handicapråd for øren. Emnet vil derfor blive debateret på næste møde.

– Når det kun er småting, der mangler for at gøre et toilet handicapvenligt, er det helt åndssvagt, at det ikke bliver gjort. Derfor vil vi i Handicaprådet diskuttere, om Helsingør skal være foregangskommune på dette område og lave en officiel skiltning af, hvor der er adgang med kørestol. Og så ud fra en konstruktiv dialog med restaurationerne hjælpe dem til at blive tilgængelige for så mange som muligt, siger handicaprådets formand, Michael Mathiesen.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland