Svage borgere forstår ikke, at byrådet lukker deres værksted

Brugere af et beskyttet værksted på Ellehammersvej skal fremover til Espergærde eller Esbønderup. Det skifte er ikke populært på værkstedet. …

Lena Viebke, Charlotte Funch og Mikkel Kristiansen fra brugergruppen til værkstedet på Ellehammersvej mener, at politikerne begår en fejl ved at lukke stedet. Foto: Lars Johannessen.


Brugere af et beskyttet værksted på Ellehammersvej skal fremover til Espergærde eller Esbønderup. Det skifte er ikke populært på værkstedet.

Protest: Det vil være et problem for mange af de psykisk svage brugere, og derfor vil det være en stor fejl af politikerne, at de lukker et beskyttet værksted på Ellehammersvej i Helsingør! Sådan forklarer talsmændene for de cirka 40 brugere af værkstedet, som fra nytår vil blive lukket ned, så de sindslidende brugere fremover skal bruge andre værksteder – i enten Espergærde eller Esbønderup.

– Mange af os kan ikke overskue denne her flytning, og den vil skabe store problemer for os med psykiske lidelser. Mange vil nok holde op her, blandt andet fordi de andre værksteder ligger så langt væk. Teknisk set kan vi nok godt finde ud af at tage bussen, men nogle kan slet ikke tåle det og vil undervejs opleve ting, som smadrer dagen for dem, fordi de føler sig utrygge og får lyst til at flygte. Det kan være vanskeligt at forstå, hvis man ikke har en psykisk lidelse, siger Mikkel Kristiansen.

Sammen med andre af brugerne på Ellehammersvej-værkstedet frygter Kristiansen, at folk fra stedet vil knække og blive indlagt på hospital på grund af det psykiske pres, som en flytning vil medføre. For andre vil presset måske medføre, at de stopper på værkstedet, og så kan det betyde et øget medicinforbrug.

Et andet hjem

Det er i budgetaftalen for 2017, som blev vedtaget mandag aften i Helsingør Byråd, at partierne – De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, SF og De Radikale – har besluttet at nedlægge værkstedet på Ellehammersvej i Helsingørs industrikvarter

Værkstedet benyttes af en gruppe af borgere med psykiske lidelser. Nogle arbejder med montering, blandt andet af rawplugs i pakker, andre med tv-produktion.

– Vi har det til fælles, at vi har psykiske problemer, som gør, at vi ikke kan være ude på det normale arbejdsmarked. Nogle af os kommer et par dage om ugen og kan ikke klare mere. Andre kommer oftere… Ellehammersvej betyder meget for os, for mange er det et andet hjem. Det er her mange af os har et socialt liv, forklarer Mikkel Kristiansen.

Et rigtigt job

Lena Viebke er med i brugergruppen på Ellehammersvej.

Hun forklarer til Lokalavisen Nordsjælland, at hun som tidligere alkoholiker kan holde sig væk fra sprutten, når hun har et godt sted at gå hen – som værkstedet på Ellehammersvej, for det giver struktur i hverdagen. Viebke frygter i den forbindelse den længere transport til de nye værksted.

– Sådan et skifte kan ødelægge det hele for os, fortæller hun.

Charlotte Funch, en anden af Ellehammersvej-brugerne, forklarer, at hun for eksempel ikke bare kan bide tænderne sammen og springe glad ud i de nye værksteder og den længere transport. Sådan fungerer hendes liv ikke.

– Hvis jeg kunne arbejde og have et rigtigt job, så ville jeg gerne det. Meget gerne. Det ville vi jo gerne alle sammen. Men jeg kan for eksempel kun arbejde fire timer om dagen, så er jeg helt ødelagt i hovedet. Alene at jeg kan de fire timer, er en stor bedrift for mig. Måske kan det være svært at forstå, hvis man er rask… Mit problem er blandt andet, at det på grund af medicinen tager mig tre timer at vågne. Det smadrer min struktur. Og jeg har brugt tre år på at lære at komme op til klokken 10, og her har værkstedet virkelig hjulpet mig, siger Charlotte Funch.

De lange udsigter

Mikkel Kristiansen understreger, at hvis planen for kommunen med lukningen af Ellehammersvej er at få flere af de psykisk sårbare borgere ud på det ordinære arbejdsmarked, så har det nok lange udsigter, tror han.

– Jamen, hvis der var masser af jobs på det såkaldt rummelige arbejdsmarked, så gav det mening at sige, at vi skal den vej. Men det virker altså som om, at tempoet på det normale arbejdsmarked er blevet langt mere hårdt end før. Og det passer jo ikke til folk, der har mange problemer, blandt andet med det psykiske, fortæller Michael Kristiansen.

Det er til værksteder under kommunens Center for Job og Oplevelse på Højvangen i Espergærde eller Gydevej i Esbønderup, at folkene fra Ellehammersvej skal flyttes til.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland