Der er et kæmpe turistpotentiale i Helsingørs bykerne: De gamle huse er Helsingørs guld

90 procent af bygningerne i Helsingørs bykerne er enten bevaringsværdige eller fredede. Den smukt bevarede bygningsmasse får ejendomsprisern …

Anna Queens Stræde i Helsingør - mere middelalder-skønhed findes ikke. Foto: Lars Johannessen.


90 procent af bygningerne i Helsingørs bykerne er enten bevaringsværdige eller fredede. Den smukt bevarede bygningsmasse får ejendomspriserne til at skyde i vejret og skaber arbejdspladser. Det viser en undersøgelse fra Realdania.

Bygningsarv: Helsingørs middelalderby er mere og meget andet end smuk at se på og hyggelig at færdes i. Bymidtens mange hundrede gamle, bevaringsværdige og fredede ejendomme er guld – målt i kroner og øre. Derudover betyder den særlige bygningsarv hvert år turistindtægter for mange millioner kroner.

Når et hus er bevaringsværdigt, stiger salgspris og kvadratmeterprisen markant og prisniveauet smitter også af på værdifastsættelsen af de ejendomme, der ligger i en tættere radius omkring de bevaringsværdige huse.

Det fastslår Realdania i en undersøgelse, der skal skabe ny viden om værdien af den danske bygningsarv. Undersøgelsen, der for Realdania er udført af Incentive og Dansk Bygningsarv, er den første landsdækkende analyse af sammenhængen mellem alle de bevaringsværdige boliger i Danmark og salgsprisen.

Helsingør er en af landets smukkeste og bedst bevarede middelalderbyer. Hele 90 procent af indre by har status som enten bevaringsværdig eller fredet.

570 bygninger i indre by er bevaringsværdige. Det svarer til 76 procent af bygningsmassen. Derudover er 14 procent fredede.

Kvadratmeterprisen

Ifølge Realdanias undersøgelse ligger kvadratmeterprisen for bevaringsværdige enfamilieshuse i gennemsnit 18 procent højere end andre enfamilieshuse i området. For ejerlejligheder er der ifølge Realdania tale om en kvadratmeterpris, der ligger ca. fire procent højere.

– Tendensen er præcis den samme her i Helsingør. Når priserne generelt stiger, så stiger de mest inden for den gamle bykerne i Helsingør. Byens bygningsarv repræsenterer meget store værdier for rigtigt mange mennesker. 200 meter i fugleflugtslinje fra bykernen, for eksempel på Sabroesvej, koster 100 kvadratmeter et sted mellem 1,7 og to millioner kroner. En bolig i tilsvarende stand i bykernen og på samme størrelse koster mellem 2,2 og 2,4 millioner kroner, fortæller ejendomsmægler Kim Nielsen, Danbolig i Helsingør.

Prisforskelle

Også inden for selve bykernen kan der være store prisforskelle, afhængig af beliggenheden. Nærheden til Helsingør Domkirke er eksempelvis en beliggenhed, der får kasseapparatet til at ringe.

Projektleder i Realdania, arkitekt Eske Møller siger til Lokalavisen Nordsjælland, at undersøgelsen Realdanias viser, at den bevaringsværdige bygningsarv eksempelvis for Ribe betyder en årlig omsætning på 92 millioner kroner, der kan relateres direkte til bygningsarven.

– Dertil kommer 136 jobs, der relateres til turisterne. Nu ved vi godt, at Kronborg Slot er en stor driver for Helsingør. Men byens bevaringsværdige kerne repræsenterer også en kæmpemæssig værdi og man skal da gøre alt for at få turisterne op i byen fra Kronborg og Kulturhavnen. Der er et kæmpe potentiale i Helsingørs bykerne, som man kan udnytte endnu mere, end man allerede har gjort, siger Eske Møller.

Bykernen bevaret intakt

Både han og ejendomsmægler og Kim Nielsen, Danbolig i Helsingør, roser Helsingør Kommune for allerede for en årrække siden at have besluttet og effektueret en politik, der gør, at bykernen ikke er blevet amputeret fra sin historie.

– Bortset fra fem-seks bygninger i byen, som mange af os kender, så er alt blevet bevaret. Vi kan takke den tidligere bevarings-arkitekt Per Gotfredsen for den by, vi har i dag. Det er et flot, stort stykke arbejde, kommunen fik gjort dengang.

Jens Riis Jørgensen, arkitekt i Helsingør Kommunes By, Land og Vand, har arbejdet med bygningsbevaring i mange år i Helsingør. Han har som den eneste medarbejder i Helsingør Kommune udpeget samtlige bevaringsværdige bygninger i bykernen og har neto været med til at lægge sidste hånd på forslag til ny lokalplan for bykernen. Et forslag, der nu er ude i høring.

Lokalavisen Nordsjælland kontakter Jens Riis Jørgensen, da han er i Norge til en bygningskonference. Her skal han fortælle om bindingsværkstraditionen. Selv om det ikke er bindingsværksbygninger, som Helsingør er mest kendt for.

– I Helsingør har der været kvalitet fra starten. Vi havde den florisante tid, hvor de sejlede ud og hentede sukker. I starten af 1600-tallet var der enorm økonomisk fremgang. Helsingørs helt særlige bygningsarv er de store, fine stenhus-palæer. Det er dem, vi er kendte for ude omkring, siger Jens Riis Jørgensen og pointerer, at det er samarbejdet mellem på den ene side de husejere, der har ønsket frivilligt at renovere og istandsætte og på den anden side Kommunen, der har understøttet denne frivillighed, som i fællesskab har skabt den smukke bykerne.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland